ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ "СБЪДНИ ФАНТАЗИЯ"

Защити идея

Представяме ви кратката анимация „Защити идея“. В нея Кавка помага на Андрей да спаси идеята си от плагиатство. По какъв начин? Вижте във видеото!

 

Анимацията е създадена в рамките на информационна кампания „Сбъдни Фантазия“, изпълняван от Агенция Стратегма ООД в партньорство с Центърa за учебно-тренировъчни фирми и Съюза на Народните читалища. Кампанията се изпълнява с финансовата подкрепа на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO).

------------------------------------------------------------------------------------

ЦИФРОВОТО ПИРАТСТВО Е КРАЖБА

ПРАВОТО НА ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ ЗАЩИТАВА ТВОРЧЕСТВОТО И ИНОВАЦИИТЕ

ПРАВАТА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НЕ ТРЯБВА ДА НАРУШАВАТ ПРАВАТА НА ТВОРЦИТЕ

Всички знаем, че милиони хора по света ще изтеглят незаконно новия сезон на „Игра на тронове“ и това се нарича „цифрово пиратство“. Вярно е, че за разлика от обикновената кражба това не означава да отнемеш създаденото от авторите. Означава обаче, че ограничаваш възможността им да ти попречат да го използваш. Може това да не ни харесва, но трябва да си дадем сметка, че хората не биха имали достатъчна причина да се занимават с продуктивна творческа дейност, ако не печелеха от това. И тогава няма да има какво да теглим.

Ясно е, че липсата на разумна защита на авторското право не е добър вариант за никого. Не на последно място, пиратството повишава разходите на хората, които плащат за авторско право. Причината е по-високата цена – на практика те субсидират употребата на онези, които предпочитат да не плащат. Изглежда несправедливо, нали?

„Сбъдни фантазия“ е кампания, която се ангажира с тези въпроси и се стреми да промени съществуващото поведение. Промяната на поведението е трудна задача и в подобно усилие най-мощен съюзник се явява опитът. Ние вярваме, че ако ангажираме нашата аудитория от ученици 9-12 клас с послания и дейности, които да им покажат присъщата стойност на творческите постижения/интелектуалната собственост за всеки от тях и вредата от злоупотребата с това право, основата за такава промяна може да бъде формирана.